Kaasulaitteet ja niiden turvallisuus

Kesämökeillä näkee usein itse tehtyjä kaasuvirityksiä, joita vakuutusyhtiöt eivät katso hyvällä vahingon sattuessa.

SunBio Oy, joka on Tukesin hyväksymä kaasuasennusliike Sumiaisissa, muistuttaa, että jos kaasupullo sijoitetaan rakennuksen ulkopuolelle, on seinäläpivienti tehtävä aina kiinteällä asennuksella ja sisäpuolella on oltava pääsulkuventtiili välittömästi läpiviennin jälkeen.Lisäksi jokaiselle käyttölaitteelle on oltava oma sulkuventtiili. Sulkuventtiilin jälkeen käyttölaitteen voi liittää putkistoon enintään 1,2 m pitkällä kaasuletkulla. Kiinteitä putkituksia ja kaasulaitteiden asennuksia saa tehdä vain hyväksytty kaasuasennusliike, joka tarkastaa tehtyjen asennusten pitävyyden koeponnistamalla, sekä tekee tiiviystarkastuksen ja laitteiden koekäytön, antaa käyttöopastusta ja laatii asennuksista kirjallisen todistuksen.

Jos nestekaasupullo sijoitetaan sisätiloihin (ei kellariin tai ullakolle), saa yhden käyttölaitteen letkuasennuksen tehdä myös itse enintään 1,2 m pitkällä nestekaasuletkulla, jolloin pulloventtiili toimii pääsulkuventtiilinä.
-Alan asiantuntijaliikeiltä saat tarkemmat neuvot asennusmääräyksistä ja tarvittaessa myös asennuspalvelun. Kaasulaitteiden mukana tuleviin asennus- ja käyttöohjeisiin on syytä perehtyä jo ennen laitteiden käyttöönottoa, ja annettuja ohjeita on myös syytä noudattaa. Esimerkiksi ulkotiloissa käytettäväksi tarkoitettujen kaasulaitteiden käyttäminen sisätiloissa on ehdottomasti kielletty.

Kaasulaitteetkin vaativat kunnossapitoa ja huoltoa. On kuitenkin muistettava, että putkistoihin ja kaasulaitteisiin tehtävät korjaukset ja huollot saa tehdä vain hyväksytty kaasuasennusliike, jolta kannattaa tilata huoltokäynnin yhteyteen myös kaasuputkiston koeponnistus. Koeponnistuksen tekeminen on melko nopea toimenpide ja se tehdään yleensä painemittarilla ja käsipumpulla varustetulla koeponnistuslaitteella.

Kaasuputkistojen koeponnistus suositellaan vuosittaiseksi tarkastustoimenpiteeksi etenkin veneisiin sekä matkailuautoihin ja -vaunuihin, joissa putkistot pääsevät ”tärisemään”. Kaasuletkujen kunto kannattaa tarkastaa itse vuosittain taivuttelemalla letkua ja katsomalla, onko siinä murtumia. Kulunut letku on vaihdettava uuteen. Letku ja putkiliitosten tiiviyden voi tarkastaa sivelemällä liitoskohtiin saippualiuosta, joka paljastaa mahdolliset pienetkin vuodot kuplimalla. Myytävänä on myös kaasuhälyttimiä, jotka toimivat verkko- tai akkuvirralla. Kaasuhälyttimet maksavat noin 60 eurosta ylöspäin ja niiden asennus onnistuu helposti.

Yhteystiedot

SunBio Oy
Karvakalliontie 2 B7, 44280 Sumiainen

Puh. 040 585 3523

SunBio Oy, Karvakalliontie 2 B7, FI-44280 SUMIAINEN. Puhelinnro: 040 585 3523 | Y-tunnus 2272073-8 | Tietosuojalausunto

Toimimme seuraavissa kaupungeissa / kunnissa ja niiden lähialueilla: Hankasalmi, Joutsa, Jyväskylä, Jämsä, Kannonkoski, Karstula, Keuruu, Kinnula, Kivijärvi, Konnevisi, Kuhmoinen, Kyyjärvi, Laukaa, Luhanka, Multia, Muurame, Petäjävesi, Pihtipudas, Saarijärvi, Toivakka, Uurainen, Viitasaari ja Äänekoski. Tuomme palvelumme teidän luoksenne eli kysykää mahdollisuuksista myös muilla alueilla.